ההתחלה לרוב לא מזיקה: כוסית בסוף היום כדי להירגע, שוט במסיבה. לרוב, אף אחד לא מתכוון שזה יוביל לנקודה שבה הוא מרגיש שאי אפשר בלי. אבל עם הזמן, וככל שהמשקה הופך לסוג של בריחה מהמציאות, הגבולות בין הנאה לתלות מיטשטשים. פתאום, זו כבר לא רק כוסית אחת, ולא רק בסופי שבוע. השתייה הופכת לצורך עמוק, שמגדיר את סדר היום, את מערכות היחסים ואת ההרגשה הפנימית.
אבל יש בשורה מנחמת והיא שגם מהתלות העמוקה ביותר אפשר להשתחרר. גם כשנדמה שאין דרך חזרה, תמיד יש אפשרות לשינוי. במרכזי הגמילה של רשת איזון, אנו מאמינים שכל אדם זכאי להזדמנות שנייה, הזדמנות לחיים נקיים, מלאים ואמיתיים ללא התמכרות.
מהם מאפייני התמכרות לאלכוהול?
ההתמכרות לאלכוהול אינה מתחילה ביום אחד. לרוב, זהו תהליך שמתרחש בהדרגה. התמכרות אינה רק עניין של כמות השתייה, אלא יותר המקום שהאלכוהול תופס בחיים. כשהשתייה הופכת הופך למקום מפלט קבוע, ולדרך התמודדות עיקרית עם כאב, מתח, בדידות או תסכול, זהו סימן לכך שהתפתחה תלות.
המאפיין המרכזי של התמכרות בא לידי ביטוי בחוסר היכולת להפסיק, גם כאשר ברור שהשתיה מזיקה. גם כשהגוף מאותת שהוא עייף, גם כאשר הבריאות נפגעת או כשהיחסים עם הסביבה הולכים ונשחקים, עדיין קשה להפסיק. פעמים רבות, יש גם ניסיון להצדיק את השתייה עם אמירות כמו "אני שותה רק בערב", "אני אצליח להפסיק מתי שארצה", "זה לא מפריע לי לתפקד". אבל לאט לאט, הטיפה המרה מחלחלת לכל פינה בחיים, ומשאירה חלל ריק. או אז ייתכן שהכמויות ילכו ויגדלו ויהיו לכך השפעות גם על תחומים שונים בחיים כמו מערכות יחסים, עבודה ולימודים ומשם ואילך, זהו כדור שלג שהולך וגדל ככל שמתגלגל.
מהם גורמי הסיכון?
לא כל מי ששותה אלכוהול יפתח התמכרות, אך עבור חלק מהאנשים, הדרך להתמכרות תהיה קצרה יותר. ההתמכרות אינה רק תוצאה של בחירה או נסיבות מקריות, ישנם גורמים עמוקים יותר, כמו למשל גורמים גנטיים. מחקרים מראים שלאנשים עם היסטוריה משפחתית של התמכרות יש סיכון גבוהה יותר לפתח תלות באלכוהול.
גורמים נוספים שמשחקים תפקיד משמעותי הם מצבים רגשיים-נפשיים. אנשים המתמודדים עם דיכאון, חרדה, אובדן, בדידות או טראומות עבר נוטים יותר לחפש נחמה באלכוהול. האלכוהול מציע תחושה רגעית של הקלה, אך זו אשליה שבסופו של דבר, רק מחמירה את המצב. הסביבה היא גורם סיכון נוסף. אנשים שגדלים או חיים בסביבה שבה שתייה היא נורמה חברתית יכולים למצוא את עצמם שותים כדי להפיג מתחים או מתוך רצון להשתלב.
מהם הסימנים לכך שמדובר בהתמכרות לאלכוהול?
אחד הסימנים הבולטים לכך שמדובר בהתמכרות הוא המקום שהאלכוהול תופס בחיי היום יום. אם בהתחלה השתייה הייתה שמורה לאירועים מיוחדים או למפגשים חברתיים, כשהיא הופכת לצורך יומיומי, זוהי נורה אדומה. גם כשהאלכוהול הופך לגורם היחיד שיכול להרגיע, כנראה שמדובר בתלות.
אנשים שמתמודדים עם התמכרות לאלכוהול משכנעים את עצמם שהם יכולים להפסיק מתי שרק ירצו, אבל בפועל, כשהם מנסים, זה קשה בהרבה יותר ממה שחשבו. כשיש רצון אמיתי להוריד בכמות או לעשות הפסקה והוא אינו צולח, כשישנו צורך להגדיל את הכמות כדי להגיע לאותה השפעה, או כשהאלכוהול מתחיל לגבות מחיר, כל אלו הם סימנים לכך שהתפתחה תלות.
התמכרות לאלכוהול: איך מתמודדים?
הצעד הראשון והחשוב ביותר בהתמודדות עם התמכרות לאלכוהול הוא הכרה במציאות. עבור רבים, ההכרה בכך שישנה בעיה מלווה בתחושה עמוקה של בושה, אשמה ופחד, אך היא חשובה, שכן מהווה את הצעד הראשון בדרך לשינוי אמיתי.
חשוב להבין שגמילה מאלכוהול, אינה כרוכה רק בהפסקת השתיה בלבד. חשוב לטפל בשורש הבעיה, בנסיבות שהובילו מלכתחילה לשימוש באלכוהול. לכן תהליך גמילה מאלכוהול שאנו מציעים במרכזי הגמילה של EZONE, משלב תוכנית רב מערכתית שתאפשר לכם לעשות שינוי מהותי באורח החיים מן היסוד. כך אנו עוזרים למטופלים לזהות את הטריגרים שמובילים לשתייה, לפתח מנגנוני התמודדות בריאים ולבנות מחדש את מערכות היחסים האישיות והחברתיות, כל שכן, לבנות לעצמם מחדש חיים בריאים ומאוזנים.
כיצד נראה תהליך הגמילה?
תהליך הגמילה במרכזי רשת איזון מתחיל קודם כל בהיכרות עמוקה עם האדם שמאחורי ההתמכרות. אין פתרון אחד שמתאים לכולם, ולכן, אנו מקיימים הערכה מקצועית לכל מטופל, מתוך הבנה שהתמכרות היא תופעה מורכבת בעלת רבדים שונים. מטרת ההערכה היא לבנות תוכנית טיפול מותאמת אישית, שתתמקד לא רק בגמילה הפיזית, אלא גם בהיבטים הרגשיים וההתנהגותיים של התהליך.
השלב הראשון בגמילה הוא ניקוי הגוף מאלכוהול, תהליך שעלולים להתלוות אליו תסמינים פיזיים ונפשיים לא פשוטים. על כן, אנו מציעים ליווי רפואי צמוד, תמיכה סביב השעון ומענה תרופתי שמקל על התסמינים ההתחלתיים. כאשר הגוף נקי, מתחילה העבודה האמיתית המובילה בסופו של דבר לשיקום פנימי ושינוי תפיסתי.
במסגרת הטיפול, המטופלים משתתפים בסדנאות, שיחות פרטניות, קבוצות תמיכה וטיפולים משלימים, כדי ללמוד לזהות את הדפוסים שהובילו אותם להתמכרות. בתום הגמילה, אנו ממשיכים ללוות את המטופלים ומחויבים לכך שתהיה להם אוזן קשבת ברגעים מאתגרים.
ברשת איזון, לא רק מטפלים בהתמכרות, אלא מחזירים לכם את החיים
אינכם צריכים לעבור זאת לבד! עם ליווי מקצועי נכון, אפשר להשאיר את התלות מאחור ולפתוח דף חדש!
אנו ב- EZONE מבינים עד כמה מאתגרת הדרך לשינוי, ואנו כאן כדי לעזור. אז אם אתם או אתם קרוב אליכם מתמודדים עם התמכרות, אפשר לשים לזה סוף, ולהגיע אלינו כדי לקבל את התמיכה, הכלים והליווי שיעזרו לכם לקבל את השליטה על חייכם ולהוביל לשינוי אמיתי!