בניגוד לסברה הרווחת, התמכרות לסמים אינה רק הרגל רע או בחירה שגויה, זוהי מציאות שמשתלטת על כל היבט בחיים, לעיתים בצורה כל כך הדרגתית ושקטה, עד שהאדם מגיע לנקודה שבה כבר אינו מזהה את עצמו במראה. יכול להיות שבתחילת הדרך מדובר בהתנסות רגעית, בדרך להתמודד עם כאב, בבריחה מהמציאות או אפילו לחץ חברתי. אבל לאט לאט, הסם תובע לעצמו יותר ויותר מקום בחיים, ונוצרת תלות.
לאדם המתמודד עם התמכרות לסמים, העולם הופך למקום מצומצם, כשהוא נשלט על ידי תשוקה עזה לסם. במקרים רבים ישנו רצון להפסיק את השימוש בסם, אך התחושה היא של חוסר שליטה מוחלט ושל מאבק תמידי.
יחד עם זאת, התמכרות לסמים אינה גזר דין, אפשר לצאת ממנה לחיים חדשים. במרכזי הגמילה של רשת איזון אנו מבינים לעומק את הכאב, את הקשיים, את החשש מפני השינוי ואת המאבק עמו מתמודדים אנשים המכורים לסמים. אצלנו, בהחלט אפשר להשתחרר מהתלות, לעבור תהליך אמיתי של שיקום ולהחזיר לעצמכם את השליטה על החיים.
מהם גורמי הסיכון להתמכרות?
אין סיבה אחת להתמכרות, מדובר בשילוב של גורמים גנטיים, סביבתיים ופסיכולוגיים. בין גורמי הסיכון הנפוצים ניתן למצוא:
- רקע משפחתי – היסטוריה משפחתית של התמכרות יכולה להעלות את הסיכון.
- קשיים נפשיים – חרדה, דיכאון, פוסט טראומה או הפרעות אישיות עלולים להוביל לשימוש בסמים כדרך להתמודדות רגשית.
- לחץ חברתי – סביבה שמעודדת שימוש בסמים או חשיפה מוקדמת לשימוש בסמים בגיל צעיר יגבירו את הסיכון.
- טראומות וחוויות חיים קשות – אובדן, אלימות, התעללות או חוויות טראומטיות אחרות יכולות לגרום לפנייה לסמים כדרך לברוח מהמציאות.
- זמינות וגישה לחומרים ממכרים – ככל שהסם נגיש יותר, כך הסיכון להתמכרות עולה.
ישנם סימנים ברורים שיכולים לעזור לכם להבין אם מדובר בהתמכרות, כמו למשל, שימוש חוזר למרות הפגיעה באורח החיים או בבריאות, קושי להימנע מהשימוש בסם, הגדלת הכמויות להשגת אותו אפקט, שינויים בהתנהגות כמו עצבנות, התפרצויות זעם או שקרים, הזנחה עצמית, חוסר עניין בפעילויות שבעבר היו משמעותיות, ותסמיני גמילה בזמנים שאין גישה לסם.
התמכרות לסמים קשים מול התמכרות לסמים קלים
ההבדל בין התמכרות לסמים קשים לבין התמכרות לסמים קלים נעוץ בעיקר בחומרת התלות הפיזיולוגית והפסיכולוגית ובמהירות התפתחותה. סמים קשים כמו הרואין, קוקאין ומתאמפטמין גורמים להתמכרות מהירה יותר עם תסמיני גמילה קשים יותר (כאבים עזים, הזעות, רעידות), בעוד שסמים קלים דוגמת גראס מאופיינים בהתמכרות שמתפתחת לרוב באופן הדרגתי יותר, עם תסמיני גמילה מתונים יותר (עצבנות, קשיי שינה). ההתמכרות לסמים קשים גובה מחיר בריאותי, חברתי וכלכלי כבד יותר, עם סיכון גבוה לנזקים בלתי הפיכים למערכות גוף שונות, מחלות זיהומיות ומנת יתר. טיפולי הגמילה מסמים קשים מחייבים לרוב התערבות רפואית אינטנסיבית, לעיתים במסגרת אשפוזית, לעומת גמילה מסמים קלים שניתן לבצע בדרך כלל במסגרת אמבולטורית עם דגש על טיפול פסיכו-סוציאלי.
מה עושים במקרה של התמכרות לסמים?
הדרך לשחרור מהתלות היא מסע שדורש המון אומץ, כוח רצון ונחישות. בנוסף, זה יהיה מאתגר לעבור גמילה מסמים קשים או קלים ללא תמיכה מקצועית. אומנם זו דרך שאינה חפה מאתגרים, אך צליחתם תוביל לצמיחה ולחיים בריאים ומשמעותיים.
הצעד הראשון – הכרה בבעיה
רבים מהמתמודדים עם התמכרות מתקשים להודות בכך שיש בעיה, ומתמודדים לא פעם עם מנגנון פסיכולוגי של הכחשה. לעיתים הם אף משוכנעים שיכולים להפסיק בכל רגע נתון, או שהמצב לא חמור כפי שהוא נראה. חשוב לזכור, שהתמכרות זו בעיה רפואית, לא חולשה ולא כישלון, אלא בעיה שדורשת טיפול מקצועי.
השלב הבא – פנייה לעזרה מקצועית
מאוד מאתגר להתמודד עם התמכרות לבד. הרצון לעבור גמילה מסמים קלים או קשים אולי עשוי להיות קיים, אך ללא ליווי מתאים יכול להיות שהניסיון יוביל לכישלון ומשם קצרה הדרך לייאוש. לכן חשוב לפנות למרכז גמילה מקצועי, שמציע מעטפת טיפולית מותאמת אישית, הכוללת תמיכה פיזית, רגשית ונפשית.
איך עובד תהליך הגמילה מסמים במרכזי הגמילה של איזון?
גמילה מסמים היא הצעד הראשון בדרך לחיים חדשים, מלאים במשמעות, יציבות וחופש אמיתי. ברשת איזון, אנו רואים בכל מטופל עולם ומלואו, לכן, תהליך הגמילה אצלנו בנוי בצורה הוליסטית, מותאמת אישית ומכילה, כדי לספק לכם את כל התמיכה שאתם צריכים, מהרגע הראשון.
תהליך הגמילה מתחלק לכמה שלבים:
שלב 1: אבחון והערכה אישית – כל אדם מגיע עם סיפור חיים שונה, אתגרים ייחודיים, פחדים ותקוות. לכן, הצעד הראשון בתהליך הגמילה יהיה היכרות מעמיקה אתכם לטובת הבנת הצרכים שלכם, היכרות עם הקשיים שעמם אתם מתמודדים וכדומה. בשלב זה תעברו הערכה רפואית, רגשית ונפשית, כדי שנוכל לבנות לכם תכנית גמילה מותאמת אישית.
שלב 2: גמילה פיזית מפוקחת – בשלב זה מנקים את הגוף מהסם בפועל, תהליך שעלול להיות מאתגר פיזית ורגשית. אבל אתם לא לבד, צוות רפואי מנוסה ילווה אתכם לאורך כל הדרך, יוודא שאתם מקבלים את כל התמיכה שאתם צריכים וידאג להקל על תסמיני הגמילה. השלב הזה אולי לא קל, אבל אנו כאן כדי להחזיק לכם את היד, ולתת לכם את הכוח להמשיך הלאה.
שלב 3: טיפול רגשי עמוק – התמכרות היא הרבה יותר מתלות פיזית, היא תוצר של כאב, של חוויות לא מעובדות, של בריחה ממציאות קשה ועוד. לכן, בלי לטפל בשורש ההתמכרות, הדרך לחיים נקיים תהיה קשה ומלאה בנפילות. במרכזי EZONE תעברו תהליך טיפולי מעמיק הכולל: טיפול פרטני עם מטפלים מקצועיים טיפול קבוצתי וטיפולים משלימים, שכולם כאחד, יעניקו לכם כלים חשובים.
שלב 4: פיתוח כישורי חיים ושיקום אישי – איך נראה יום בלי סמים? איך בונים מחדש מערכות יחסים? איך חוזרים לעבוד, ללמוד, לחיות? כל אלו הן שאלות שנלמד לתת להן מענה. התמכרות זו מחלה שפוגעת בדימוי העצמי, משבשת מערכות יחסים וגורמת לאדם לאבד אמון בעצמו. לכן, כחלק מתהליך הגמילה, אנחנו עובדים יחד אתכם על שיקום הביטחון העצמי, התמודדות טובה יותר וחזרה לשגרה באופן הדרגתי.
ההצלחה שלכם היא גם ההצלחה שלנו
מתמודדים עם התמכרות לסמים, או שמכירים אנשים שצריכים עזרה? אנו כאן עבורכם.
ברשת מרכזי E זון המטופלים שלנו זוכים לעבור תהליך גמילה בטוח, מקצועי ותומך שעוזר להשתחרר באמת, מכל הגורמים והנסיבות שהובילו להתמכרות.
אז אם גם אתם רוצים לעשות את הצעד, פנו אלינו עוד היום והעניקו לעצמכם את המתנה היקרה ביותר: חיים חדשים.