סכנת ההשתעבדות לכדורי שינה ומשככי כאבים

סכנת ההשתעבדות לכדורי שינה ומשככי כאבים

כדורי שינה ומשככי כאבים אלו תרופות מרשם אשר מטרתן לטפל בנדודי שינה, קשיי הירדמות וכאבים בדרגות שונות. ישנם סוגים שונים של תרופות מרשם שם בחוץ, כל כדור כולל מבנה כימי מיוחד והשפעתו שונה על הגוף. שימוש בכדורי שינה ובמשככי כאבים לטווח קצר יכול לעזור לטיפול בבעיות מסוגים שונים, אך אין להשתמש בהם באופן רצוף לזמן ממושך, כדי למנוע תופעות לוואי. ההתרגלות לנטילת תרופות אלו עשויות לגרום להתמכרות קשה שתצריך טיפול בהתמכרות בהתאם.

על תרופות מרשם וסוגיהן

כדור שינה יכולים לעזור לכם להירדם, להפיג מתחים או חרדות והם מאפשרים לאנשים עם הפרעות ונדודי שינה, או לכאלו שמתעוררים באמצע הלילה ולא מסוגלים לחזור לישון, להירדם בשקט. משככי כאבים עוזרים לאנשים אשר מתמודדים עם כאבים כרוניים או בלתי פוסקים בדרגות שונות. כדי לתת לכם את הכדורים המתאימים למצבכם, הרופא המטפל יבחן את חומרת התסמינים, את ההיסטוריה הרפואית ומאפיינים שונים ואז יקבל החלטה. 

מכיוון שיש לנטילת כדורי מרשם תופעות לוואי שונות ומגוונות, מה גם שקיים חשש להתמכרות, רוב המרשמים יינתנו לזמן מוגבל, תוך כדי הניסיון לשלב אמצעים אחרים שיובילו להירדמות, הרפיה או הקלה בכאבים כמו למשל שילוב פעילות גופנית, מעבר לאורח חיים בריא יותר, ביצוע בדיקות שונות או טיפול פסיכולוגי אשר במהלכו ניתן לברר מה הגורמים לבעיה ולהתאים טיפול תואם בהתמכרות.

מהן תופעות הלוואי של כדורי שינה ומשככי כאבים?

לנטילת כדורי מרשם יכולות להיות השפעות שליליות. אלו יופיעו כאשר המשתמשים מתחילים לפתח בכדורים תלות ולא מסוגלים להתנהל בלעדיהם. גמילה ממשככי כאבים ומכדורי שינה באופן מידי עלולה לגרום להופעתם של תסמיני גמילה ולהחמרת בעיית השינה ו/או הכאבים.

לשימוש בכדורי שינה ומשככי כאבים יכולות להיות השפעות שליליות לטווח הארוך והקצר, לרבות:

  • תופעות לוואי לטווח קצר אשר כוללות – עייפות, ישנוניות, כאבי ראש, רגישות, בלבול, יובש בפה, חולשה בשרירים, עצירות או שלשולים, עיבוד מוחי איטי, קושי בקבלות החלטות, בעיות עיכול שונות, גזים או נפיחות בטנית.
  • תופעות לוואי לטווח ארוך אשר כוללות – פגיעה בתפקוד המוחי, שינוי במבנה השינה, פיתוח תלות בכדורים, סבילות לתרופות, פגיעה בזיכרון, ניוון מוחי, דיכאון, בעיות בתפקוד המיני, חוסר יציבות ועוד.

מהו הטיפול בהתמכרות היעיל מכדורי שינה ומשככי כאבים?

אם אתם רוצים להיגמל עליכם לעבור טיפול בהתמכרות ולהיות נכונים להתמודד עם כל תופעות הלוואי הכרוכות בכך. השלב הראשון בדרך יהיה להפחית את המינון בהדרגה כדי לאפשר לגוף להסתגל, ועל מנת לצמצם את תופעות הגמילה.

  • צרו לעצמכם הרגלים בריאים יותר – לכו בכל ערב לישון באותו הזמן, עדיף מוקדם יחסית, כך תוכלו לשפר את איכות השינה שלכם.
  • שמרו על חדר השינה חף מגירויים והסחות דעת – כבו את האור בחדר, השקיטו את הטלפון הנייד, כבו מסכים ושמרו על טמפרטורת אופטימלית בחדר.
  • בצעו אימוני הרפיה – אימוני הרפיה כמו מדיטציה, תרגילי נשימה והרפיית שרירים, דמיון מודרך, כלו אלו ועוד יכולים להקל על חרדות ומתחים ולעזור לכם לישון ולהתמודד טוב יותר עם כאבים.
  • שינויים באורח החיים – הקפידו על ביצוע פעילות גופנית באופן סדיר, הפחיתו את כמות הסוכרים והקפאין, ושתו מספיק מים לאורך היום, זה ידוע שלתזונה יש השפעה חיובית על הגוף.

כמובן שבמקרים מסוימים, לא ניתן להיגמל לבד, ותופעות הלוואי יחמירו כאשר תנסו להפחית בכמויות. זה הזמן לפנות למרכז גמילה ממשככי כאבים וכדורי מרשם כדי לעבור טיפול בהתמכרות על ידי צוות מקצועי ומנוסה.

יש לא מעט סכנות בהתמכרות

שינה היא חלק חשוב ובלתי נפרד מאיכות חיים מיטבית ומבריאות טובה. המוח והגוף מנצלים את הזמן להתחדשות ולגדילה, כאשר לאחר שינה טובה אתם תרגישו הרבה יותר רעננים ותתעוררו עם מצב רוח משופר. עם זאת, אנשים שמתקשים לישון חווים חוסר ערנות, מצב רוח ירוד, פגיעה בריכוז ושלל תסמינים אשר לא פעם גורמים להם לרצות לטפל בבעיית השינה שלהם על ידי כדורי שינה. אולם כאשר נוטלים כדורי שינה לאורך זמן, אפשר לפתח בהם תלות ולא להצליח לישון בלעדיהם, מעבר לכך, הגוף עשוי להסתגל לכדורים כך שיחדלו להשפיע, מה שיגרום בתורו להגדלת המינון. 

גם כאבים יכולים להשפיע על איכות החיים, מה שיוביל לנטילת משככי כאבים. אולם אנשים רבים אינם מודעים לסיכונים שהתרופות הנפוצות הללו מציבות בפניהם. למעשה מנת יתר של תרופות מרשם עלולה להוביל לסיבוכים חמורים או אפילו למוות. 

כיצד מזהים שהגיע הזמן לטיפול בהתמכרות?

אם אינכם בטוחים אם אתם או האנשים היקרים לכם התמכרתם לתרופות מרשם, אלו סימנים נפוצים שיעזרו לכם לזהות: 

  • ישנוניות ועייפות מופרזת במהלך היום – מנת יתר של כדורי שינה או משככי כאבים יכולה להוביל לתחושת ישנוניות או עייפות מופרזת גם במהלך היום.
  • אובדן זיכרון – אנשים שעושים שימוש לרעה בכדורי שינה יכולים שלא לזכור שביצעו פעולות שונות, אם זה קורה, סימן שיש בעיה.
  • התבודדות קיצונית – אנשים שמכורים לתרופות מרשם עשויים לבודד את עצמם או להפסיק לעסוק בתחביבים האהובים עליהם.
  • פעולות מסוכנות – השפעת כדורי שינה ומשככי כאבים יכולה ליצור מצבים מסכני חיים, כל שכן להגביר את הסיכונים לתאונות חמורות ולנפילות.

אם אתם שמים לב לסימנים הללו, כדאי לפנות לייעוץ, יכול להיות שמדובר בהתמכרות ושישנו צורך בגמילה ממשככי כאבים וכדורי מרשם. 

לסיכום, 

נטילת כדורי שינה או משככי כאבים מתחילה עם מרשם מרופא, אך עלולה להוביל להתמכרות ולתלות במקרים מסוימים. אמנם לא כל מי שנוטל כדורים יתמכר אליהם, אך אם עולה חשוד להתמכרות מומלץ לפנות למרכז גמילה מקצועי שיעזור להתמודד עם הבעיה.

תפריט

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו