דחפים מהווים צורך רצוני פנימי לפעול בצורה מסוימת באופן בלתי נשלט, לפעמים על חשבון טובתנו האישית והבריאותית. במקרים של טיפול בהתמכרויות או גמילה מסמים, הדחפים יכולים להיות עוצמתיים ומאתגרים. אצל אנשים בתהליכי גמילה לא פעם מתנהל "קרב פנימי", בין רצונם להמשיך בתהליך הגמילה ולהשתחרר מן הדחף, לבין התשוקה החזקה לחזור להרגליהם הישנים. על כן, תהליך גמילה מסמים דורש עבודה קשה, התמדה ושליטה עצמית כדי למנוע את החזרה לאותם דפוסים מזיקים.
כיצד מתמודדים עם הדחפים? אספנו לכם כמה טכניקות לשליטה עצמית.
זיהוי
השלב הראשון בהשגת שליטה על הדחף מגיע מהיכולת לזהות אותו. ברוב המקרים, הדחפים יכולים להופיע בצורה פתאומית ובלתי נשלטת, והמטופלים יהפכו מודעים אליהם רק לאחר שהתעוררו. בשלב זה, כבר יהיה מאתגר יותר לשלוט בהם. לכן היכולת לזהות את הדחפים בזמן, מהווה יתרון משמעותי. כאשר מזהים, מומלץ לעצור ולקחת מרווח נשימה לפני שפועלים. כאשר עוצרים, מזהים שיש נקודת בחירה: אפשר לבחור אם לפעול על פי הדחף או להימנע מפעולה כליל.
תרגול מיינדפולנס ושליטה בכעסים
חוסר שליטה בדחפים לא פעם נובע מחוסר יכולת להתמודד עם מצבי לחץ, חרדה וכעס באמצעות כלים מועילים. תרגול טכניקות הרגעה, כמו מיינדפולנס, מאפשר למטופלים ללמוד כיצד להיות נוכחים ברגע הזה, לתת מקום לרגשות שעולים ללא שיפוטיות ולא להיגרר אחרי דחפים מזיקים. כאשר נעשים יותר ויותר מתורגלים, אפשר לזהות את המחשבות והטריגרים הרגשיים שמעוררים את הדחף ולהתמודד איתם, במקום עם ההשלכות של הכניעה לדחפים.
יצירת סביבה תומכת
הסביבה שמקיפה אתכם משחקת תפקיד מרכזי, וסביבה נכונה, מכילה ותומכת יכולה לעזור להתמודד טוב יותר עם דחפים. פעמים רבות, כאשר נמצאים בסביבה שבה התלות בסם נתפסת כטבעית או מקובלת, יהיה קשה יותר להתנגד לדחפים. לכן, אחד השלבים החשובים ביותר בכל תהליך טיפול בהתמכרויות, הוא יצירת סביבה תומכת ובריאה של חברים ובני משפחה. כאשר הסביבה תומכת, המטופלים ירגישו מחויבים יותר לתהליך, מה גם שכדאי להתרחק מסביבות ומצבים שמעודדים שימוש בסמים, אם רוצים להשיג יותר שליטה עצמית.
פעילויות אלטרנטיביות
אחת מהטכניקות היעילות ביותר לשליטה בדחפים היא למלא את שגרת היום בפעילות אלטרנטיבית ויעילה יותר. כאשר הדחף לדפוסים הממכרים הולך וגובר, המטופלים יוכלו לעצור ולחשוב על פעילות חלופית לבצע במקום, כמו למשל פעילות גופנית, אשר משפרת את מצב הרוח וגורמת לתחושה טובה יותר. על ידי הגברת המודעות האישית ובחירה בפעולות חלופיות ובריאות יותר, ניתן לספק את הצורך הרגשי שגרם לדחף המקורי. מלבד פעילות גופנית, אפשר לפנות ליצירה, כתיבה ביומן, נגינה, או כל פעילות אחרת שתעזור להתמודד עם הדחף בצורה יותר בריאה. כאשר יש בהישג יד רשימה של פעילויות אלטרנטיביות לשעת הצורך, ניתן להקטין את הסיכון להיכנע לאותם הדחפים.
תמיכה במצבי חירום
קו חם וזמין שאליו תוכלו לפנות במצבי חירום, הוא אחד האמצעים החשובים עבור אנשים המתמודדים עם דחפים והתמכרויות. במצבים שמתמודדים עם דחפים עוצמתיים לחזור ולהשתמש בסם, זה מאוד עוזר שיש מי לפנות אליו באופן מידי. בין אם זהו אחד המדריכים שזמין עבורכם סביב השעון, מלווה או תומך של תכנית הגמילה מסמים, חבר או חברה טובים, בני משפחה או אנשי מקצוע כמו פסיכולוגים או עובדים סוציאליים, כל אלו ועוד יכולים לתפקד כגורם ממתן בעת מצבי חירום ולספק אוזן קשבת, הכוונה רגשית וייעוץ שמותאם למצב הספציפי שעמו מתמודדים.
תכנית גמילה מותאמת אישית
תכנית גמילה מסמים מותאמת אישית נבנית בהתאם למטופל, הבעיות שעמן מתמודד וחומרת ההתמכרות. התוכנית מלווה על ידי צוות מטפלים רב תחומי, החל בפסיכיאטר ונקרולוג, הנותנים מענה לפן הפיזי-רפואי, דרך צוות מטפלים מתחומי טיפול שונים, כמו פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, או מטפלי רפואה משלימה ועד צוות מדריכים שמלווים את המטופלים סביב השעון ועוזרים להם לרכוש דפוסי התנהגות חדשים. כאשר המטופלים נמצאים במסגרת תומכת, אשר נותנת מענה כולל ומקיף לבעיה מן היסוד, תוך ליווי אישי וצמוד, הם יכולים להתמודד עם דחפים בצורה טובה יותר, מה גם שיש להם כתובת לפנות אליה בתום התהליך.
שינוי הרגלים ודפוסים שליליים
לעיתים הדחפים נובעים מהרגלים שליליים שהפכו למעין תוכנית פעולה אוטומטית שעוזרת להתמודד במצבים קשים. טכניקות חיזוק חיובי ורכישת כלים חדשים להתמודדות עם מצבים רגשיים או פיזיים, יעזור להתמודד עם דחפים בצורה חיובית יותר. מה גם שכל הצלחה, ולו הקטנה ביותר, תדרבן את המטופלים להמשיך ולהתמודד עם הדחפים שלהם, כדי לחוות עוד ועוד תחושות הצלחה. אפשר לחגוג את ההצלחות הקטנות ובכך לבנות תחושה של הישג וערך עצמי, מה שיכול לשמר את המוטיבציה להמשיך עם הטיפול בהתמכרות בצורה יעילה.
ב- EZONE: תקבלו את כל הכלים להתמודדות יעילה עם דחפים
שליטה דחפים היא מיומנות נרכשת שמאפשרת לאנשים שונים להתמודד עם אתגרים הנלווים לתהליכי גמילה מסמים או טיפול בהתמכרויות. באמצעות טכניקות יעילות וחיוביות לזיהוי הדחפים, ועל ידי תרגול מיינדפולנס, יצירת סביבה תומכת ותכנון פעילות אלטרנטיביות כחלופה, ניתן לשלוט בדחפים בצורה אפקטיבית ולנהל אורח חיים בריא, ללא הסם.
במרכזי הגמילה של רשת איזון, צוות המטפלים מקנה למטופלים את כל הכלים הנדרשים להם כדי להתמודד עם הדחפים בצורה יותר בריאה, כשהוא מלווה אותם לאורך תהליך הגמילה עם תכנית מותאמת אישית וכל התנאים הנדרשים לתהליך גמילה אפקטיבי ומוצלח.
במרכזי הגמילה של E זון, תוכלו למצוא את התמיכה שאתם צריכים בדרך לשינוי ושיפור איכות החיים! מוזמנים לפנות אלינו עוד היום לתיאום פגישה.