במהלך התקופה המורכבת של השימוש בסם, במשפחות רבות נוצרים מתחים, כעסים ותחושות של אכזבה, מה שעשוי להוביל לריחוק רגשי ולעיתים אף לניתוק מוחלט. תהליך הגמילה מסמים הוא צעד מהותי ומשמעותי שמשנה מקצה לקצה את חייו של המטופל, אך במקביל הוא גם מהווה אתגר משמעותי ולא פשוט גם עבור בני משפחתו. לאחר שלב הגמילה הפיזית, מגיע שלב השיקום האישי והחברתי, אשר במסגרתו, עוזרים למטופל בשיקום יחסים שנפגעו בעקבות ההתמכרות, תהליך החזרה לחיק המשפחה ושיקום היחסים מהווה חלק בלתי נפרד מהמסע להחלמה מלאה ואמיתית, מסע אשר מצריך סבלנות, הקשבה ופתיחות מכל הצדדים המעורבים.
הבנת השפעת ההתמכרות על מערכות היחסים המשפחתיות
התמכרות לסמים היא לא רק אתגר בריאותי ואישי עבור המשתמשים, אלא תופעה רבת השפעה אשר מחלחלת למערכות היחסים הקרובות ביותר של המטופל, ופוגעת בעיקר ביחסיו עם בני משפחתו. במהלך ההתמכרות, רבים מהמטופלים חווים מצבי לחץ, פחד ודיכאון המובילים להתנהגויות בלתי צפויות ולעיתים אף פוגעניות כלפי הקרובים להם. מצבי רוח משתנים והקריז שעולה עם הצורך בסם, יכולים להביא את המטופל להתנהגות כפייתית, לגניבת כספים, לשקרים חוזרים או הסתרת מידע, מה שמערער את יחסי האמון, השוררים במשפחה.
בני המשפחה חווים את ההתמכרות כאובדן של תחושת היציבות, כל שכן כבגידה רגשית. כאשר התנהגויותיו של המטופל פוגעות בהם פיזית, כלכלית או נפשית, עלולות להיווצר תחושת כמו חוסר אמון, פחדים מתמשכים, אכזבות וציפיות שלא התממשו.
בניית אמון מחודש – שלב קריטי בתהליך השיקום
אם כן, תקופת ההתמכרות מערערת את היסודות הקשר בין המטופל לבין בני משפחתו. סביר להניח שבני המשפחה כבר חוו לא מעט אכזבות, מה שגורם לעיתים לתחושת ייאוש ולאובדן אמון בתהליך השיקום. כדי לבנות את האמון מחדש נדרשת התמדה ורצון של כל המעורבים, כאשר כאן מילים והבטחות סרק לא יספיקו, את האמון יש לבסס על פעולות קונקרטיות שמוכיחות את השינוי.
כדי שהתהליך יצליח, שני הצדדים צריכים להפגין מחויבות אמיתית, המטופל צריך לדבוק בתוכנית גמילה מסמים שהותאמה לו ולהתנהל בשקיפות. מנגד, בני המשפחה נדרשים לתמוך אך גם לשמור על גבולות ברורים ועל תקשורת כנה ואמיתית. תמיכה אינה אומרת שיש לשכוח את העבר, אלא שיש לגלות פתיחות ולאפשר למטופל להוכיח שהשתנה בהדרגתיות.
חידוש התקשורת הפתוחה והכנה – שיחה בין בני משפחה
שיחה פתוחה וכנה בין בני המשפחה היא אבן דרך משמעותית והצעד הראשון לשיקום יחסים לאחר התמכרות. התמכרות משפיעה לרוב בצורה עמוקה על יחסים בין אישיים, ויוצרת ריחוק וחוסר הבנה. באמצעות דיאלוג ישיר, המטופל ובני המשפחה יכולים להתחיל לשתף בתחושותיהם, להעלות על פני השטח את תחושת הפגיעות, ולהביא לידי ביטוי את מה שהתקשו לומר במשך תקופת ההתמכרות.
במסגרת טיפול משפחתי או במפגשים קבוצתיים, ניתנת לכל אחד מהצדדים האפשרות לבטא את כאבו ולהקשיב לקולו של האחר. בני המשפחה יכולים להציף את החששות והציפיות שלהם, עד כי ייווצר מרחב המאפשר לישר הדורים ולגלות הבנה הדדית.
תמיכה הדדית – הדרך ליצירת חוויות משפחתיות חדשות
לאחר התמכרות לעיתים ישנה שאיפה לחזור למערכות היחסים כפי שהיו בעבר, אולם בפועל גמילה מסמים, על כל ההליך הטיפולי שכרוך בה, מציעה הזדמנות ליצור ולבנות עם בני המשפחה מערכות יחסים חדשות ובריאות, ולבסס אותן על תמיכה הדדית.
ניתן לבנות תמיכה הדדית כאשר כל בני המשפחה מעורבים בתהליך, לומדים להקשיב זה לזה ומבינים את האתגרים שכל אחד חווה. בנוסף, יצירת חוויות משפחתיות חיוביות היא שלב חשוב בשיקום ובניית הקשר המחודש. פעילויות משותפות כמו טיולים, תחביבים או זמן איכות בבית יוצרות חוויות נעימות וזיכרונות טובים, שיכולים לשמש כעוגן בזמנים יותר סוערים.
תמיכה מקצועית ומסגרות טיפוליות לשיקום משפחתי
ההתמודדות עם הפגיעות הרגשיות והחוויות הכואבות שהצטברו במשך תקופת ההתמכרות היא מורכבת, ולעיתים אף מאיימת. לכן, הפנייה לקבלת תמיכה מקצועית, בין אם במכון גמילה או במסגרות טיפוליות אחרות, היא צעד חשוב להצלחת השיקום, ולו רק בגלל שמאפשרת לכל אחד מבני המשפחה לקבל ליווי מתאים ולמצוא דרכים חדשות לבנות את האמון. אינכם חייבים לעבור זאת לבד! מסגרות טיפוליות, כמו טיפולים זוגיים, משפחתיים או קבוצתיים, מציעות כלים חשובים ויש להן טכניקות מוכחות שפשוט עובדות. המטפלים עוזרים למשפחה להבין את הדינמיקות המשפחתיות המורכבות שנוצרו לאורך תקופת ההתמכרות, לאתר דפוסים לא בריאים שנוצרו וללמד את חברי המשפחה כיצד להחליף דפוסים אלו בהתנהגויות חיוביות ותקשורת בונה.
חזרה לחיק המשפחה עוברת במרכזי השיקום של איזון
תהליך שיקום יחסים עם המשפחה לאחר התמכרות הוא שלב חשוב שבכוחו להשפיע על הצלחת הגמילה ולהוביל לעשיית צעדים בדרך להחלמה. ברשת מרכזי גמילה איזון מעניקים למטופלים ולבני משפחותיהם מעטפת טיפולית תומכת, פרטית ודיסקרטית, שמסייעת להתמודד גם עם האתגרים המורכבים ביותר, ולבנות מחדש את היסודות לקשר משפחתי תומך.
במרכזי EZONE, צוות המומחים כולל אנשי מקצוע מיומנים ומנוסים בתחום הגמילה והשיקום, המציעים למטופלים גישה טיפולית מותאמת אישית לצרכיהם הייחודיים. המומחים עובדים בשיתוף פעולה עם המטופלים ובני משפחתם, כדי לפתח תוכניות טיפול אינדיבידואליות המתמקדות בחיזוק הקשרים המשפחתיים ובשיפור התקשורת. הידע הרב והניסיון שצבר הצוות במגוון תחומים, מאפשר להם להעניק למטופלים את כל הכלים הנדרשים להתמודד עם המורכבות של התהליך ולהבטיח שהיחסים עם המשפחה יעלו על דרך המלך במהירות!