קוקאין הוא תמצית של הסם אשר נמצא בשיח הקוקה הדרום אמריקאי, שהעלים שלו נלעסים כדי לעזור להתמודד עם מחלת גבהים, או לתת בוסט עדין של אנרגיה, כמו שקורה למשל לאחר ששותים קפה. יחד עם זאת, לצריכת אבקת קוקאין הידרוכלוריד יש השפעות עוצמתיות הרבה יותר בהשוואה ללעיסת עלי קוקה, מה שעלול להוביל לבעיות פסיכיאטריות ופיזיות, ואפילו למוות במקרים קיצוניים.
כמו כן, השימוש בקוקאין יכול גם לגרום לבעיות חברתיות כאלו ואחרות, אשר ישפיעו על הבריאות הנפשית של המשתמשים גם ללא השפעתו של הכימיקל על מערכת העצבים.
איך צורכים קוקאין?
עד שהסם נאסר לשימוש במדינות רבות סביב העולם, ניתן היה לצרוך אותו במשקה הקולה המפורסם. כעת הוא נצרך באופן בלתי חוקי בארבע דרכים שונות: דרך הקיבה, בהסנפה, בהזרקה או בעישון. כאשר צורכים אותו דרך הקיבה השפעתו תחל לאחר חצי שעה ועד כמה שעות. בהסנפה השפעתו תחל כעשר דקות לאחר הצריכה ותימשך לפרק זמן של כחצי שעה ועד כמה שעות בהתאם לאיכות הקוקאין. אם מזריקים או מעשנים ההשפעות יורגשו תוך כמה דקות ספורות ויתפוגגו מהר יחסית.
לאחר צריכתו, קוקאין יגרום לתחושה של "היי", כאשר הוא גורם לתחושה של אופוריה קיצונית, הנאה ואקסטזה. ברגעים אלו המשתמשים מרגישים מעולה, הם מאוד חברתיים, מדברים הרבה, חשים ביטחון עצמי מוגבר וזו גם אחת הסיבות שסם זה הפך לפופולרי במועדוני לילה ומסיבות, שכן הוא מוביל לביטחון עצמי גבוה גם ובעיקר בקרבת אנשים אחרים.
כאשר השפעת הסם מתחילה להתפוגג לרוב התחושה תהיה של אי שקט ואז מתחילים להרגיש עצבניים ולחוש אי נוחות, תוך כדי שהחומר מתחיל להתנקות מהמערכת. כמו כן ישנם אנשים אשר יתמודדו עם מצבים לא נעימים הרבה יותר כמו למשל תחושת רדיפה, פרנויה, חרדה, התנהגות מינית מסוכנת, תוקפנות ואלימות, אפתיה לכאב, התנהגות בלתי צפויה ועוד שלל משתנים שיכולים להפוך את החוויה של צריכת קוקאין לפחות מהנה ככל שמשתנים שליליים אלו מתעצמים.
תהליכים נוירופיזיולוגיים הקשורים לשימוש בקוקאין
קוקאין עשוי לפגוע במערכת העצבים המרכזית ולגרום להפרשת חומרים כימיים אשר אחראיים על תחושות של אנרגיה ואושר. כתוצאה מכך, כאשר הקוקאין בסופו של דבר עוזב את המערכת, יופיעו תחושות של דיכאון עמוק, אי נוחות ועייפות. בשימוש ממושך מערכת העצבים תשחרר פחות ופחות מחומרים הכימיים הללו, וכתוצאה מכך משתמשים ירגישו צורך עז להשתמש בקוקאין יותר ויותר כדי להשיג את אותו האפקט של "היי". תגובה זו של הגוף מובילה לתלות והתמכרות לקוקאין.
פגיעה בבריאות הנפש בזמן שימוש בקוקאין
צריכה מוגברת של קוקאין עשויה להשפיע על בריאות הנפש בדרכים שונות. לצד תחושת ביטחון עצמי גבוהה, יש לסם זה גם השפעות שליליות כמו חרדה, פרנויה, הזיות, תוקפנות, שינויים במצב הרוח, אפתיה וחוסר מודעות עצמית לגבי השפעותיה השונות של ההתנהגות על אחרים. יש לציין כי חלק מהתסמינים תלויים במינון: ככל שהמינון הופך לגבוה יותר, כך המשתמש יהפוך לאגרסיבי או פרנואידי יותר. השפעות אלו יכולות להשפיע לרעה על התנהגותם של המשתמשים. למשל פרנויה יכולה להוביל אותם להאשים אחרים בהתנהגות רעה, ללא צידוק לפעמים ולבצע כתוצאה מכך מעשים אלימים.
פסיכוזה הכוללת פרנויה, הזיות, אפתיה ותוקפנות יכולה להופיע גם לאחר שהשפעת הסם פוחתת, מה שעשוי להפוך לחוויה מפחידה עבור המשתמשים, ויחד עם חוסר מודעות חברתית, לצריכת הסם יכולות להיות השפעות על החיים האישיים והמשפחתיים.
מלבד ההשפעות השליליות המיידיות על בריאות הנפש בעת השימוש בקוקאין, משתמשים גם עשויים להתמודד עם בעיות נפשיות ארוכות טווח כמו למשל: דיכאון, פסיכוזה, חוסר ריכוז, צריכה מוגברת, תלות, התמכרות פיזית, הפרעה דו קוטבית, התמכרות לסמים אחרים או דיכאון, כאשר למרבה הצער, הדרך שהמשתמשים רואים לנכון להתמודד עם תסמינים אלו היא לצרוך עוד קוקאין, מה שיוביל למעגל קסמים שקשה לצאת ממנו, בו הסם פותר את הבעיה שהוא יוצר.
לבסוף, שינויים במצב הרוח, עלולים להיתרגם בסופו של דבר להפרעה דו קוטבית, שבה האדם מרגיש בפסגת העולם ביום אחד, וביום אחר במקום נמוך במיוחד, מה שיכול להגביר את הסיכון להתאבדות או אלימות.
השימוש בקוקאין יכול גם לגרום לבעיות חברתיות
בעת שימוש לרעה בקוקאין ניתן להתמודד עם בעיות שבתורן יכולות להוביל לבעיות נפשיות. כך למשל כאשר אורח החיים נשלט על ידי הצורך בסם, משתמשים עשויים למצוא את עצמם מבודדים וחסרי עבודה. כמו כן, פסיכוזה, מצבי רוח ותוקפנות הנגרמים משימוש בקוקאין, אלו מאפיינים שעשויים לגרום לבעיות משפחתיות ולאובדן של חברים קרובים.
לבסוף, התנהגות אימפולסיבית יכולה לגרום להתנהגות מינית מסוכנת, לבגידות, לחוסר שימוש באמצעי מניעה, להריון אצל נשים, הדבקה במחלות וזיהומים המועברים במגע מיני, ביצוע פשעים כאלו ואחרים ועוד. גם כאן, משתמשים יכולים להיכנס לדרך ללא מוצא, שבה הבעיות החברתיות מובילות לבעיות נפשיות ולהיפך.
לסיכום,
ממש כמו שמתמכרים לאלכוהול וכדי להיגמל מומלץ לעבור גמילה מאלכוהול, כאשר מדובר בהתמכרות, יש לעבור גמילה מקוקאין בליווי של אנשי מקצוע. מלבד גמילה פיזית בליווי רפואי, יש גם לעבור טיפול פסיכולוגי והתנהגותי שיעזור לנגמלים להתמודד עם הבעיות הנפשיות, עם ההתמכרות ועם הנסיבות שהובילו להתמכרות. הטיפול יקנה להם כלים להתמודדות טובה יותר, עד כדי כך שיום אחד, יגיעו לרגע המיוחל – גמילה מקוקאין שתאפשר להם להתחיל מחדש את החיים, ללא תלות בסמים כאלו ואחרים.