סימני אזהרה להתמכרות מתפתחת לסמים

סימני אזהרה להתמכרות מתפתחת לסמים

התמכרות לסמים היא מחלה, אשר יכולה להשפיע על התנהגותו ומוחו של המשתמש, ולהוביל לחוסר יכולת לשלוט בשימוש בסם. התמכרות לסמים יכולה להתחיל מתוך רצון להתנסות במהלך אירועים חברתיים, אולם עבור אנשים מסוימים השימוש בסמים יהפוך להיות תכוף יותר. הסיכון להתמכרות משתנה מאדם לאדם, אולם ככל שהזמן עובר, ייתכן שתזדקקו למינונים גדולים יותר, כדי להשיג את תחושת ה"היי". ככל שהשימוש בסמים גובר, כך קשה יותר להפסיק והניסיונות עשויים לגרום לתשוקה עזה לסם, ולתחושה של חולי פיזי. 

נורות אזהרה

אנשים רבים יכולים להכחיש שהם מכורים לסמים, ולחשוב שאין להם בעיה. אולם ישנם תסמינים שיכולים לשמש כנורות אזהרה, ביניהם:

  • תחושת דחיפות – רצון להשתמש בסם באופן קבוע מדי יום או כמה פעמים ביום.
  • דחפים – דחפים עזים לשימוש בסם שחוסמים כל מחשבה אחרת.
  • הגדלת המינון – צריכת כמות הולכת וגדולה של הסם כדי לקבל את אותה השפעה.
  • אספקה קבועה – נטילת כמויות גדולות יותר בתקופה קצרה ואספקה קבועה של הסם.
  • בזבוז כסף – הוצאת כסף על הסם גם אם המציאות אינה מאפשרת.
  • חוסר אחריות – אי עמידה בהתחייבויות חברתיות, אישיות ותעסוקתיות.
  • הכחשה – המשך שימוש בסם, גם כשיודעים שהוא גורם לבעיה.
  • פעולות לא לגיטימיות – ביצוע פעולות לא לגיטימיות להשגת הסם, כמו גניבה.
  • ביצוע פעולות מסוכנות תחת השפעה – כמו נהיגה תחת השפעה או פעולות אחרות.
  • השקעת זמן רב בסם – השגרה נסובה סביב השגת הסם, שימוש בו או התאוששות ממנו.
  • ניסיונות כושלים להפסקת השימוש – חוסר יכולת להפסיק ליטול את הסם.
  • תסמיני גמילה – בעת הניסיון להפסיק או להפחית מופיעים תסמיני גמילה.

כיצד מזהים התמכרות לסמים אצל בני משפחה?

אם אתם שמים לב לסימנים הבאים, הם יכולים להעיד על בעיית שימוש בסמים:

  • בעיות בבית הספר או בעבודה – החסרה מבית הספר או מהעבודה לעיתים קרובות.
  • חוסר עניין – חוסר עניין בפעילויות חברתיות, ירידה בציונים או בביצועים.
  • בעיות בריאות גופניות – עיניים אדומות, עלייה או ירידה במשקל, חוסר אנרגיה ומוטיבציה. 
  • מראה מוזנח – חוסר עניין בלבוש, בשגרת טיפוח או במראה החיצוני.
  • שינויים בהתנהגות – עודף פרטיות, חשאיות או שינויים דרסטיים בהתנהגות ובמערכות יחסים.
  • בעיות כספיות – בקשת הלוואות ללא הסבר סביר, כסף שנגנב או חפצים שנעלמים.

תסמינים של שימוש בסמים בהתאם לסוג הסם

סימני האזהרה לשימוש בסמים עשויים להשתנות גם בהתאם לסוג הסם עצמו.

קאנביס

תחושת אופוריה או "היי", חושים מועצמים, עלייה בקצב הלב ובלחץ הדם, עיניים אדומות, פה יבש, ירידה בקואורדינציה, קשיי ריכוז, פגיעה בזיכרון, האטת תגובה, חרדה, פרנויה, ריח של קאנביס בבגדים, תיאבון מוגבר. בטווח הארוך התסמינים יתעצמו וניתן יהיה להבחין בירידה בחדות המנטלית, ביצועים גרועים בעבודה או בבית הספר, שיעול מתמשך ועוד.

מת', קוקאין וחומרים ממריצים 

לרוב משתמשים בהם כדי לשפר ביצועים בעבודה או בבית הספר, על מנת לרדת במשקל, כדי לשלוט בתאבון או במטרה להגביר את האנרגיה. כמובן שגם בשל החיפוש אחר תחושת ה"היי". תסמינים שיכולים להעיד על הצורך בגמילה מקוקאין או מסמים ממריצים יהיו: שמחה וביטחון עצמי גבוה, ערנות מוגברת, אנרגיה מוגברת ואי שקט, שינויים בהתנהגות או תוקפנות, דיבור מהיר, עצבנות, חרדה, פרנויה, בלבול, אשליות, הזיות, אישונים מוגדלים מהרגיל, שינויים בקצב הלב, בחילות והקאות, ירידה במשקל, שיקול דעת לקוי, גודש באף ופגיעה בקרום הרירי של האף, פצעים בפה, מחלות חניכיים ועששת, נדודי שינה ועוד.

סמי מועדונים

MDMA, אקסטזי או קטמין סמים אלו אינם כולם באותה קטגוריה, אך חולקים כמה השפעות וסכנות דומות, כולל השפעות מזיקות ארוכות טווח. בין התסמינים: הזיות, אישונים גדולים מהרגיל, פרנויה, צמרמורות והזעה, רעידות לא רצוניות, שינויים בהתנהגות, שרירים רפויים, בעיות בתנועה, התכווצות שרירים, הסרת עכבות, שיקול דעת לקוי, בעיות זיכרון או אובדן זיכרון, עלייה או ירידה בקצב הלב ובלחץ הדם ועוד.

סמי הזיה

שימוש בסמי הזיה עלול לייצר סימנים ותסמינים שונים, בהתאם לסוג הסם, כאשר אחד מסמי ההזיה הנפוצים ביותר הוא LSD. שימוש ב-LSD עלול לגרום להזיות, תפיסת מציאות שונה, רגישות יתר, דופק מהיר, לחץ דם גבוה, רעידות, שינויים נפשיים, פלאשבקים – אפילו לאחר כמה שנים.

חומרי שאיפה

סימנים ותסמינים משתנים בהתאם לסוג החומר ששואפים. חלק מהחומרים הנפוצים הם דבק, מדללי צבע, בנזין, נוזלי ניקוי ותרסיסים ביתיים. סימנים לשימוש יהיו החזקת אחד מהחומרים הנ"ל ללא הסבר הגיוני, התרגשות ושמחה לזמן קצר, שיכרון, חוסר שליטה בדחפים, סחרחורות, בחילות או הקאות, תנועות עיניים לא רצוניות, דיבור לקוי, קואורדינציה לקויה, פעימות לב לא סדירות, רעידות, ריח של החומר, פריחה סביב האף והפה.

משככי כאבים ואופיואידים

אופיואידים הם סמים נרקוטיים ומשככי כאבים מיוצרים מאופיום או מחומרים סינטטיים. סוג זה של תרופות כולל, בין היתר, הרואין, מורפיום, קודאין, מתדון, פנטניל ואוקסיקודון. סימנים לשימוש יהיו תחושת "היי", נמנום, חוסר רגישות לכאב, דיבור עילג, בעיות קשב וזיכרון, חוסר מודעות או חוסר תשומת לב, בלבול, דיכאון, עצירות, נזלת, פצעים באף ועוד. 

מתי לפנות למוסד גמילה מסמים?

אם השימוש בסמים יצא משליטה או גורם לבעיות, פנו לעזרה. ברשת אי-זון, המוסד לגמילה מסמים בין היתר, אנו כאן עבורכם תמיד, מציעים לכם את האפשרות לעבור גמילה במתחם פרטי, יוקרתי ומאובזר, עם צוות טיפולי מקצועי ומוביל, אשר יספק לכם מענה מכיל ויעזור לכם להתמודד בצורה מיטבית עם אתגרי הגמילה!

רשת אי-ZONE מובילה בתחומה ומציעה מעטפת טיפולית רב מערכתית במקרה של התמכרות, צרו עמנו קשר לפרטים נוספים ויחד נבנה תכנית טיפולית בהתאמה אישית!

תפריט

לפרטים וקביעת שיחה עם הצוות שלנו